Forme de turism existente

           Structura şi varietatea atracţiilor turistice, precum şi poziţia geografică a staţiunii Sinaia determină practicarea unor diverse forme de turism. Se pot practica turismul de odihnă şi recreere, turismul pentru sporturi de iarnă, turismul cultural, turismul de afaceri, turismul balnear, turismul de week-end, turismul de tranzit.

Turismul de odihnă şi recreere

Aceasta constituie o formă tradiţională de turism care se poate practica în staţiunea Sinaia, adresându-se unei largi segmente de clientelă şi implicit unor motivaţii foarte diverse. Se pot astfel organiza:

  • Drumeţii montane: Vara, dar în unele cazuri şi iarna, iubitorii de trasee montane pot întreprinde numeroase drumeţii pe poteci şi trasee marcate până la Cota 1400, Poiana Stânei, Vârful cu Dor, Valea Dorului, Piatra Arsă, Cota 2000, Piatra Arsă, Piscu Câinelui. Din toate aceste locuri se poate admira superba panoramă a zonei. Există un număr de 6 trasee turistice montane cu plecare din Sinaia, cele mai multe (5) în Munţii Bucegi.
  • Sporturi de vară: staţiunea pune la dispoziţia turiştilor terenuri de tenis de câmp; teren de fotbal; săli de fitness, închirieri de biciclete, mountain Bike (există un traseu de mountain-bike la Stâna Regală), închirieri de ATV-uri, alpinism (acesta este practicabil la Stânca Sfânta Ana). De asemenea, pentru cei mai curajosi, Sinaia este pregătită să ofere aventură şi adrenalină în înaltul cerului, existând posibilitatea practicării parapantei şi a zborului cu balonul.
  • ·: De exemplu, din Sinaia pot fi organizate excursii în celelalte staţiuni de pe Valea Prahovei (Buşteni, Azuga şi Predeal) sau chiar în Braşov şi Bran. Se mai poate organiza chiar un circuit de câteva ore Sinaia – Predeal - Râşnov – Braşov - Săcele – Predeal – Sinaia.

Recent există în Sinaia un trenuleţ turistic care oferă turiştilor un traseu de promenadă al oraşului. Acesta este operat o firmă privată, iar durata plimbării este de circa 20 de minute.

Turismul pentru sporturi de iarnă

Sinaia este o destinaţie consacrată pentru amatorii de sporturi de iarnă. Sporturile de iarnă practicabile în staţiune sunt reprezentate în principal de schi, dar se mai practică şi plimbările cu snowmobilul, săniuşul sau chiar parţial bob-ul.

Turismul cultural

Este bine reprezentat în Sinaia datorită obiectivelor cultural-istorice foarte valoroase, veritabile atracţii turistice pe plan naţional şi internaţional cum ar fi Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Mănăstirea Sinaia, cazioul. Totodată se remarcă arhitectura multor vile elegante construite de protipendada României, care alături de atracţiile de mai sus au dat renumele localităţii de Perla Carpaţilor. În acelaşi timp Sinaia, a atras numeroase personalităţi ale vieţii culturale, care au vizitat localitatea ca turişti sau au locuit aici şi au creat, inspiraţi de frumuseţea locului: V. Alecsandri, N. Grigorescu, I.L. Caragiale, N. Iorga, G. Enescu, Yehudi Menuhin, s.a.

Toate acestea constituie o zestre importantă de care dispune Sinaia pentru practicarea turismului cultural.

Turismul de afaceri

Existenţa dotărilor necesare organizării de seminarii, reuniuni, conferinţe şi congrese face posibilă practicarea acestei forme de turism în staţiunea turistică Sinaia. Aceste dotări se regăsesc practic în toate hotelurile de categorie superioară de confort: New Montana, Internaţional, Palace, Anda, Sinaia, Mara, Bastion, Cota 1400.

Datorită îmbunătăţirii ofertei specifice turismul de afaceri, acesta s-a dezvoltat în ultimii ani, devenind una dintre principalele forme de turism practicată în Sinaia. Staţiunea a devenit în ultimii ani un important punct de atracţie pentru organizatorii de evenimente (conferinţe, expoziţii, întruniri, simpozioane, seminarii etc.).

Turismul de week-end

Se desfăşoară atât în sezonul estival cât mai ales în sezonul de iarnă pentru practicarea schiului, ceea ce se evidenţiază, parţial, şi din circulaţia turiştilor pe mijloacele de transport pe cablu din staţiunea Sinaia (telelcabinele, telescaunul şi mai recent telegondola), care sunt foarte solicitate la sfârşitul săptămânii. Această formă de turism este facilitată în special de apropierea de Bucureşti (123 km).

Turismul de tranzit

Această formă de turism este în continuă creştere şi este facilitată de situarea staţiunii Sinaia pe DN1, principala arteră rutieră care face legătura între Bucureşti şi Braşov. Se preconizează ca turismul de tranzit să fie foarte important în condiţiile preconizatei autostrăzi Bucureşti – Braşov.

Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting